Často kladené dotazy

Následující informace obsahují odpovědi na často kladené otázky ze strany odborné veřejnosti a zájemců o účinky colostra. Nejedná se však o informace pro konečné spotřebitele doplňků stravy s obsahem colostra, ani o výživová tvrzení.

Čím je colostrum unikátní?

Colostrum je ryze přírodním produktem. Obsahuje v sobě v přírodě ojedinělou skladbu látek a prvků účinných při tvorbě autoimunity – imunoglobulinů (hlavně IgG). Imunoglobuliny jsou v podstatě bílkoviny, které podporují imunitu. Kromě nich obsahuje rovněž vitamíny, minerální látky, enzymy (laktoferin a laktoperoxidázu) a růstové faktory, složky podporujících růst a regeneraci buněk.

Jaké jsou pozitivní účinky colostra?

Trvale probíhají výzkumy zjišťující další pozitivní účinky colostra. Z těch doposud známých jsou to zejména tvorba vlastní imunity (autoimunity), posílení imunity při onemocněních a nachlazeních, pomoc při překonávání infekcí a ochrana proti většině druhů alergií. Pozitivně colostrum působí při regeneraci vyčerpaného organismu (po námaze a nemoci) i při úpravách zažívání a poruchách trávení.

Jaké látky v colostru působí?

Colostrum je živina s velice rozsáhlým obsahem přírodních látek. Nejdůležitější z nich jsou imunoglobuliny (především IgG), které podporují a posilují vlastní imunitu organismu. Velice podstatný je vliv laktoferinu, enzymu který tělo chrání před působením virů a bakterií. Oligosacharidy podporují rozvoj tělu prospěšné střevní mikroflóry. Pozitivní účinky colostra doplňuje i směs obsažených minerálů.

Proč kravské colostrum?

Bylo by neetické používat k výrobě colostrum lidské. Je tedy žádoucí nahradit je colostrem získaným od jiného živočišného druhu. Kravské colostrum se svým složením a účinky lidskému velmi podobá. V neposlední řadě je ho k dispozici výrazně větší množství. Jedná se o colostrum, které je odebíráno maximálně do 48 hodin od porodu. Studie totiž ukazují, že poté obsah účinných látek obsažených v colostru prudce klesá.
Obecně platí, že výrazně nejvyšší obsah účinných látek se nachází v prvním nádoji po otelení – naše společnost proto používá téměř výhradně suroviny (colostrum) získané z prvního nádoje.

Co ovlivňuje kvalitu colostra?

Kvalita colostra je dána především obsahem imunoglobulinů. Jsou to bílkoviny, které pomáhají organismu vytvořit si optimální hladinu vlastní obranyschopnosti proti nepříznivým vnějším vlivům.

Před čím colostrum chránit?

Na účinné látky obsažené v colostru má nepříznivý vliv vysoká teplota (prokázán byl negativní vliv teplot nad 60°C), jejímž působením dochází k ničení imunoglobulinů.

Jakou výhodu má český původ colostra produkovaného společností Ingredia?

Český původ suroviny umožňuje absolutní dohledatelnost a trvalou důslednou kontrolu kvality v celém procesu přípravy a výroby. Chovy i výrobní provozy jsou pod stálým dohledem státní veterinární správy. V celém procesu výroby je důsledně dodržován systém kvality a kontroly.

Co určuje kvalitu colostra?

V praxi se mohou vyskytnout argumenty, že tekuté colostrum je kvalitnější než sušené. Případně výrobci jako přednost mohou uvádět odstranění kaseinu. Tyto argumenty jsou však zavádějící. Odvádějí pozornost od zásadního kriteria kvality. Podstatné není skupenství výrobku. Jediným objektivně měřitelným srovnatelným parametrem je účinek výrobku. V případě colostra je to tedy zejména obsah imunoglobulinů, tedy látek podporujících imunitu. Colostrum prochází postupně fázemi zamražení, rozmražení a vysušení, obsah imunoglobulinů se stanovuje až na konci tohoto procesu.

Colostrum s kaseinem nebo bez něj?

Na kasein alergicky reaguje pouze 1 % populace, je to tedy stejný výskyt jako u mnoha dalších alergií.
Obecně, tento argument opět odvádí pozornost od podstatného, čímž je účinnost colostra daná obsahem účinných látek, tj. imunoglobulinů. Při procesu odstranění kaseinu dochází k tření a zahřívání, tím je část bílkovin (tedy například imunoglobulinů) znehodnocena denaturací. V neposlední řadě je kasein možná jediným přirozeným zdrojem kompletní škály všech 20 aminokyselin nezbytných pro tvorbu svalové hmoty a její regeneraci. Při jeho odstranění eliminuje výrobce i tyto účinky.

Je při výrobě colostra odstraněn tuk?

Odstranění tuku – tzv. odtučnění – z colostra není obecně při výrobě suroviny pravidlem. Naše společnost nabízí alternativně colostrum v neodtučněné podobě i variantu colostra odtučněného. Průvodním jevem odstranění tuků je zvýšení koncentrace imunoglobulinů v celkovém objemu obsažených bílkovin. Nabízíme tedy colostrum neodtučněné s obsahem imunoglobulinů třídy G (IgG) 30% a odtučněné s obsahem IgG 40%.

Je v colostru obsažen lepek?

Ne. Colostrum je ryze živočišného původu, lepek proto neobsahuje. Lepek je bílkovina, která je obsažena v obilovinách. V mléce se tedy přirozeně nevyskytuje.

Kdo provádí kontroly při odběru colostra?

Kontroly provádí Státní veterinární správa a společnost Ingredia s.r.o. Hodnotí se mikrobiologické ukazatele (celkové počty mikroorganismů, kvasinky a plísně, salmonella, listeria, E. coli a koliformní zárodky) a dále analytika (sušina, celkový obsah bílkovin, laktóza, tuk a obsah IgG). Každá šarže má certifikát, kde jsou všechny tyto hodnoty uvedeny. Mlezivo je odebíráno pouze do 48 hodin po otelení a měří se hustota a pH, což jsou ukazatelé, díky kterým lze rozpoznat mlezivo od mléka. Rozhodující je hodnota IgG, kdy jeho hladina je v mléce 100x nižší než v colostru. U colostra společnosti Ingredia je uveden obsah IgG ve výši minimálně 30 % či minimálně 40 % z celkového obsahu bílkovin.

Máte dotaz týkající se našich produktů nebo společnosti? Zeptejte se našich odborníků!

Pole označená hvězdičkou jsou vyžadována.